Over

A 501 (c) 3 liefdadigheidsorganisatie

Ons verhaal

Positive Exposure werd in 1998 opgericht door bekroond modefotograaf Rick Guidotti. Rick werkte al in NYC, Milaan, en Parijs voor een hele reeks vooraanstaande klanten als Yves St Laurent, Revlon, L’Oreal, Elle, Harpers Bazaar en GQ. Hij fotografeerde de mooiste mensen van de wereld. Maar op een dag, tijdens een pauze tussen een fotoshoot door, veranderde een toevallige ontmoeting op straat in Manhattan alles. Rick merkte een prachtig meisje op aan de bushalte – een meisje met bleke huid en wit haar, een meisje met albinisme. Terug thuis ging Rick op ontdekkingstocht – over albinisme, over mensen met genetische afwijkingen, en over zichzelf. Wat hij ontdekte was verrassend en onthutsend. De beelden die hij vond waren triest en onmenselijk. In medische handboeken werden kinderen met afwijkingen voornamelijk aanzien als ziekten, als diagnoses; en niet als mensen.

Dus keerde Rick zijn hele wereld op zijn kop – hij stopte met werken in de mode-industrie en richtte een VZW op genaamd Positive Exposure.

Ons doel

IMG_2303

Positive Exposure maakt gebruik van fotografie, film, en vertelkunst om algemene opvattingen over mensen met genetische, lichamelijke, intellectuele en gedragsmatige afwijken te veranderen. Onze programma’s in het kader van onderwijs en belangenbehartiging hebben een wereldwijd bereik, en sturen aan op een meer inclusieve en medelevende wereld waar verschillen worden gevierd.
Het cijfermateriaal achter ons werk is fenomenaal. Een op vijf kinderen in de Verenigde Staten wordt geboren met een beperking, dus is het van essentieel belang dat de maatschappij begrip en respect toont voor kinderen en volwassenen met genetische, lichamelijke, intellectuele, en gedragsmatige afwijkingen.

IMG_0047Onze programma’s

  • Fotoshoots, interviews, en workshops rond eigenwaarde om mensen met een aandoening op eigen kracht te laten bestaan.
  • Lezingen en workshops gericht op medici( in opleiding), bedrijven, genetische counseling programma’s, universiteiten, lagere en middelbare scholen over de hele wereld.
  • Het Pearls Project, een interactief onderwijsprogramma voor leerlingen, onderwijzers en gezondheidszorgverstrekkers.
  • Databank met beelden
  • Mediacampagnes.
  • Multimedia tentoonstellingen.

FRAME (Faces Redefining the Art of Medical Education), een reeks kortfilms waarin de karakteristieke eigenschappen van een waaier aan genetische aandoeningen worden getoond. De medische informatie wordt verstrekt door mensen die de aandoening hebben en hun familie.

Hoe kan u helpen?

  • Doe een schenking online.
  • Organiseer binnen uw gemeenschap een presentatie of tentoonstelling van Positive Exposure.
  • Word een gastschool voor een PEARLS Project.

Werk samen met Positive Exposure en uw gemeenschap.

RICK GUIDOTTI

Rick Guidotti, een bekroond modefotograaf, werkte de voorbije achttien jaar over de hele wereld samen met belangenorganisaties/NGO’s, medische scholen, universiteiten, en andere onderwijsinstellingen om een verandering teweeg te brengen op het gebied van sociale gedragingen jegens mensen met genetische, lichamelijke, gedragsmatige of intellectuele afwijkingen. Zijn werk wordt gepubliceerd in kranten, tijdschriften, en vakbladen van zeer uiteenlopende aard, zoals Elle, GQ, People, the American Journal of Medical Genetics, The Lancet, Spirituality and Health, the Washington Post, Atlantic Monthly en LIFE Magazine.
 Rick is oprichter en beheerder van Positive Exposure; een organisatie rond vernieuwende kunstvormen, onderwijs en belangenbehartiging die werkt met mensen met een aandoening. Positive Exposure maakt gebruik van visuele kunst om een krachtig signaal te geven op het gebied van genetica, geestelijke gezondheid, en mensenrechten.

De eerste fototentoonstelling van Positive Exposure werd geopend op People’s Genome Celebration in juni 2001, in het Smithsonian’s National Museum of Natural History en wordt nog steeds gehouden in galerijen, musea, en publieke gelegenheden over de hele wereld.
De bekroonde film ON BEAUTY van Kartemquin Film, uitgebracht in 2016, gaat over Positive Exposure.

“‘On Beauty’ is een ronduit meesterlijk voorbeeld van hoe films een vermenselijkend effect kunnen hebben op de wereld. Wij hebben nood aan dit soort films. Wij kunnen het ons niet veroorloven dit te verliezen.”
— RogerEbert.com

Positive Exposure bekijkt de sociale en psychologische ervaringen van mensen met een aandoening van alle leeftijden en etnisch-culturele achtergronden. Deze indrukwekkende en krachtige verzameling van beelden, film, en verhalen onderstreept de rijkdom en schoonheid van de menselijke diversiteit en waardigheid.

Positive Exposure biedt nieuwe kansen om mensen met afwijkingen bovenal te gaan zien als mensen, en niet als een specifieke diagnose of aandoening.

Verander hoe je kijkt, kijk hoe jij verandert!